Τα Ζώα στη ζωή των παιδιών και τα οφέλη τους

Όλοι έχουμε αδυναμία σε κάποιο ζωάκι συντροφιάς. Μικρά, μεγάλα, χνουδωτά ή μαλλιαρά, ακόμα και του γλυκού νερού, αποτελούν μια αγαπημένη συνήθεια ή ένα ακόμα μέλος της οικογένειάς μας. Όμως η απόφαση για την απόκτηση ενός ζώου όταν έχουμε παιδιά, όσο κι αν εκείνα παρακαλάνε για κάτι τέτοιο, δεν είναι τόσο εύκολη για πολλούς λόγους. 

Πριν αποκτήσουμε ένα ζωάκι, υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτούμε. Η στάση των γονιών παίζει ρόλο κλειδί. Έχουμε σκεφτεί ποιος και πότε θα το φροντίζει και έχουμε κάνει ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά; Για να ενταχθεί ομαλά το νέο ζωάκι στην οικογένεια χρειάζεται να έχουμε χώρο στο σπίτι αλλά και στην καρδιά μας. 

Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάρουμε ένα ζώο για τα παιδιά;

 θα δούμε μαζί τα αποτελέσματα των πιο σημαντικών ερευνών που έχουν γίνει για ζώα και παιδιά και θα παρουσιάσουμε: 

  • Τα συναισθηματικά, γνωστικά και σωματικά οφέλη των κατοικιδίων ζώων,
  • Τα οφέλη σε παιδιά και εφήβους που είναι στο φάσμα του αυτισμού

1. Συναισθηματική νοημοσύνη

Τα παιδιά που έχουν κατοικίδια ζώα ή συσχετίζονται με αυτά αναπτύσουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη. Μέσα από τη σχέση που έχουν με τα ζώα διδάσκονται για τα συναισθήματα των άλλων, αλλά και για τα δικά τους αφού υπάρχει μια αλληλεπίδραση. 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο, Daniel Goleman, βασικό χαρακτηριστικό της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η «ενσυναίσθηση» που ορίζει την ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τα συναισθήματα του άλλου. Έτσι η ενσυναίσθηση καθοδηγεί το παιδί στην οριοθέτηση της δικής του συμπεριφοράς με τρόπο που να αναγνωρίζει και να σέβεται τις ανάγκες του άλλου. Για παράδειγμα ένα επικοινωνιακό ζώο όπως είναι ο σκύλος προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της «ενσυναίσθησης» στο παιδί. 

2. Αίσθημα ευθύνης – Αυτοπεποίθηση

Το αίσθημα ευθύνης αλλά και η αυτοπεποίθηση του παιδιού είναι ακόμη δύο χαρακτηριστικά που αναπτύσσει το παιδί με τη σχέση του με τα ζώα. Με τη φροντίδα ενός ζώου, δηλαδή τη διαδικασία να το ταΐσει, να το πάει βόλτα, αλλά και να αναγνωρίσει τις ανάγκες του το παιδί γίνεται αυτόματα υπεύθυνο για αυτό. Έτσι μέσω της φροντίδας του ζώου το παιδί δημιουργεί το αίσθημα της υπευθυνότητας, αλλά και της ικανότητας, καθώς νιώθει χρήσιμο για ορισμένες ενέργειες. Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνονται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση του.

3. Συναισθηματική υποστήριξη και αίσθημα ασφάλειας

Βασικό όφελος που παρέχεται στα παιδιά μέσω των ζώων είναι η συναισθηματική υποστήριξη και το αίσθημα ασφάλειας. Τα παιδιά μεγαλώνοντας με τη συντροφιά ενός ζώου αποβάλλουν τα αισθήματα ανασφάλειας. Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι τα νήπια και βρέφη που μεγαλώνουν με ζώο συντροφιάς, δεν γλείφουν τον αντίχειρά τους, γεγονός που αποτελεί κλασικό παράδειγμα συναισθηματικής ανασφάλειας.

4. Κύκλος ζωής

Τα παιδιά που μεγαλώνουν έχοντας στο πλευρό τους ένα κατοικίδιο μαθαίνουν από την εμπειρία τους αυτή για το κύκλο της ζωής: την αναπαραγωγή, τη γέννηση, τα γηρατειά , την ασθένεια και το θάνατο. Το παιδί παρατηρώντας αυτές τις φάσεις της ζωή μέσα από τα ζώα κατανοεί τις αναλογίες της ανθρώπινης ζωής μέσα από το βίωμα τους. Κατ΄επέκταση τα παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν τις διάφορες καταστάσεις πιο ρεαλιστικά και να αντιμετωπίζουν ευκολότερα τις διάφορες απώλειες στη ζωή τους.

5. Αξίες του ανθρωπισμού

Σε περίπτωση μη εμπλοκής των παιδιών με τα ζώα και συνεπώς την ανάπτυξη ωμότητας απέναντι σε αυτά υπάρχει ο κίνδυνος της ενήλικης επιθετικότητας και εγκληματικότητας. Ένα από τα χειρότερα σενάρια μπορεί να συμβεί το παιδί όντας ενήλικος να βασανίζει ή να σκοτώσει ένα ζώο. Γι΄αυτό και είναι σημαντικό οι γονείς να προσφέρουν το πολύτιμο εφόδιο του σεβασμού προς τα ζώα. Η σχέση των παιδιών με τα ζώα θα προσφέρουν τις αξίες του ανθρωπισμού, της οικολογικής συνείδησης, της ηθικής ευθύνης του αλτρουισμού.

Την ίδια στιγμή, η φροντίδα των αδέσποτων μπορεί να αποτελέσει ένα σωστό μάθημα, ώστε τα παιδιά να μάθουν να σέβονται τα ζώα. Στο παρακάτω βίντεο η Κατρίνα Τσάνταλη, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μιλάει στο TED X του Πανεπιστημίου Πειραιώς και εξηγεί πως οι γονείς να δώσουν τα σωστά μηνύματα στα παιδιά τους σχετικά με το σεβασμό προς τα ζώα.

6.Οφέλη Για Παιδιά Στο Φάσμα Του Αυτισμού

Ενδιαφέροντα ευρήματα έχουν έρθει στο φως σχετικά με εφήβους που ανήκαν στο φάσμα του αυτισμού. Όταν εκείνοι αναλαμβάνουν περισσότερη ευθύνη σχετικά με το κατοικίδιό τους είναι πιθανό να παρουσιάσουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Η φροντίδα ενός κατοικιδίου μπορεί να ενισχύει την κοινωνική-συναισθηματική προσαρμογή των εφήβων που ανήκουν στο φάσμα αυτισμού.

 

7.Γνωστικά Οφέλη

Γνωστικά Οφέλη Που Έχουν Τα Ζώα Για Τα Παιδιά

Τα οφέλη για τα παιδιά σε γνωστικό επίπεδο είναι επίσης αξιοσημείωτα. Σύμφωνα με μελέτη στην Ιαπωνία, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες όπου διαμένει μαζί και σκύλος ή που υπήρχε στο παρελθόν έχουν μειωμένο ρίσκο καθυστερημένης ανάπτυξης στην επικοινωνία, στις αδρές κινητικές λειτουργίες, στην επίλυση προβλημάτων και σε προσωπικά-κοινωνικά πεδία σε σύγκριση με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες που ποτέ δεν είχαν σκύλο.

8.Σωματικά Οφέλη

Η παρουσία ενός κατοικιδίου στο σπίτι είναι πάντα ένας λόγος παραπάνω για να βγούμε μια βόλτα ή να παίξουμε στον κήπο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Οι ειδικοί συμφωνούν πως η παρουσία ενός σκύλου στο σπίτι ενθαρρύνει τα παιδιά να βγουν έξω και να περπατήσουν σε στιγμές που μπορεί να προτιμούσαν να παίξουν κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι.